Fonksionlar
Merhaba arkadaşlar , bu yazımda fonksionların coğunu eksik olanlar vardır tabi ama coğunu anlatmaya calışıcağım.
– Asc: Klavyeden girilen herhangi bir ifadenin+ nümerik ascii karşılığını verir. Eğer tek harfliifade yerine sözcük girerseniz+ sözcüğün ilk karakterini baz alacaktır. Mesela asc (bilgisayar)denirse b’nin nümerik ascii karşılığı olan 98 elde edilir.
– Chr$: 0-255 arasında girilen bir nümerik ascii koduna karşılık gelen karakteri verir.
– Space$(n): Belirtilen text’e veya herhangi bir yere n kadar boşluk koyar.Text1.text=space$(4) gibi
– Right$: Belirtilen stringin en sağından başlayarak belirtilen sayıda stringi kopyalamak içinkullanılır. A=Right$(“pamukkale”+4) derseniz A=”kale” olacaktır.
– Left$:Belirtilen stringin en solundan başlayarak belirtilen sayıda stringi kopyalamak içinkullanılır. A=Leftt$(“pamukkale”+5) derseniz A=”pamuk” olacaktır.
– mid$: Belirtilen stringin belirtilen karakterinden başlayarak+ soldan sağa doğru belirtilen kadarkarakter kopyalamaya yarar. A=Mid$(“pamukkale”+4+4) derseniz A=”ukka” olacaktır.Yani 4.karakterden başlayarak sağa doğru 4 karakter kopyalayacaktır.
– Len(String): Girilen stringin kaç karakter uzunluğunda olduğunu öğrenmemize yardımcı olur.Sayısal bir değer alır. A=Len(“pamukkale”) derseniz A=9 olur.
– Val(String): Girilen stringi sayısal ifadeye çevirir ve bize+ onu toplama+ çıkarma gibiişlemlerde kullanma imkanı sağlar. A=val(“15”) ifadesi text kutusundan veya herhangi biryolla girilmiş 15 yazısını rakamsallaştırmaya yarar.
– Str(Rakam): Val’ın yaptığını tam tersini yapar. Örneğin text kutusunda rakamsal ifadelerikullanamayız+ ancak onları str ile string haline getirip kullanabiliriz. A=Str(15) derseniz A=”15″olacaktır.
– Lcase(String): İçine girilen küçüklü büyüklü yazıyı tamamen küçük harfe çevirir.A=Lcase(“PamUKKale”) derseniz A=”pamukkale” olacaktır.Ucase(String): İçine girilen küçüklü büyüklü yazıyı tamamen büyük harfe çevirir.
– Ucase(“PamUKKale”) derseniz A=”PAMUKKALE” olacaktır.
– Instr(Rakam+String1+String2): Birinci karakter içinde ikinci karakteri arar. Eğer aradığınıbulursa değeri bulduğu karakterin sıra numarası olur. Örneğin birinci karakterimiz”pamukkale” ikinci karakterimiz “a” yani birinci karakter içinde a’yı arıyacağız. Programı yazıpçalıştırdığımızda değer 2 olacaktır+ yani “a” 2. sırada. İsterseniz aramayı istediğiniz sıradanbaşlatabilirsiniz. Örneğin A=Instr(5+”pamukkale”+”a”) derseniz A=7 olacaktır. Çünkü 5.karakterden aramaya başlattığımız için 7. sıradaki “a” yı gördü.
– Trim(String): Parantez içine girilen karakterin sağındaki ve solundaki boşluk karakterini siler.Ltrim(String): Parantez içine girilen karakterin solundaki boşluk karakterini siler.Rtrim(String): Parantez içine girilen karakterin sağındaki boşluk karakterini siler.
– Date: Bu komut sayesinde sistemin tarihini öğrenebilir yada onu yeniden ayarlayabiliriz.A=Date dersek A o günün tarihi olacaktır. Yalnız atlanılmaması gereken önemli bir ayrıntı iseA yı dim ile tanımlarken “dim A as date” demeliyiz. Eğer bilgisayarın tarihini ayarlamak istiyorsak Date=”aa-gg-yyyy”. Bir de date olarak tanımladığımız bir değişkene tarihatayabiliriz. Mesela “dim t as date” olarak tanımladığımız değişkene tarih atamak istersek“t=#aa-gg-yyyy#” şeklinde bir ibare kullanmalıyız. Eğer ay kısmına 13 ve daha büyük yadagün kısmına 32 ve daha büyük rakamlar girerseniz programın çalışması esnasında hataverecektir.
– Time:Hem zamanı öğrenmede hem de zamanı set etmede kullanılır. Time=”SaSa:dkdk:snsn”şeklinde set edilebilir
– Now: Programın çalıştığı anki tarih ve zamanı bize verir
– Datevalue(string): İçine girilen string türü bir ifadeyi date türü bir değişkende tutmamızayarar. Örneğin programda kullanıcıdan textboxa doğum tarihini girmesini istediniz+ textboxbunu tabi ki string türü bir ifade olarak saklayacaktır. Bunu date türü bir ifadeye çevirmededatevalue komutu devreye giriyor…
– Dateserial(Yıl+Ay+Gün): Girilen integer türü değişkenleri date türü değişkenlere çevirmeyeyarar. Ayrıca Dateserial(1996+10+28)-Dateseria(1954+3+5) gibi bir kullanımla 2 tarih arasındakigün sayısını bulabiliriz.
– Timeserial(saat+dakika+saniye): Parantez içine girilen ifadeyi zaman türünde değişkeneçevirir. A=Timeserial(22+11+08) komutu ile A; 10:11:08 PM değerine eşit olacaktır.
– Day(Tarih): Verilen tarih türü bilginin içinden gün kısmını alır. A=Day(“10/25/1983”)ifedesinde A=25 olacaktır.
– Month(Tarih): Verilen tarih türü bilginin içinden ay kısmını alır.
– Year(Tarih): Verilen tarih türü bilginin içinden yıl kısmını alır.
– Hour(Zaman): Zaman türü bilginin içinden saati alır.
– Minute(Zaman): Zaman türü bilginin içinden dakikayı alır.
– Second(Zaman): Zaman türü bilginin içinden saniyeyi alır.
Leave a reply