Kayıt Ol

Giriş

Şifremi Kaybettim

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

soru ekleme

Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Giriş

Kayıt Ol

.........

Türkiye de Yazılım Sektörü Ne durumda?

Türkiye de Yazılım Sektörü Ne durumda?

Uzun zamandır ertelediğim yazıyı şimdi yazıyorum. Özellikle sektörde az zamanda çok tecrübeler edinmiş biri olarak yazıyorum. Yazılım sektörünün önemi dünya üzerinde en büyük firmalara baktığınız zaman anlamak mümkün. Bugün dünyanın en zengin insanları teknoloji firmalarını yöneten kişiler. Aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Türkiye’ye gelince durum çok farklı biz de en değerli 10 firmadan 6’sı banka.

 

Durum böyle olunca nedeni üzerine eğilmek gerekiyor. Yazılım sektörü az masrafla çok kar elde ettiren bir sektör ve biz maalesef Türkiye de hala yerli araba yapmak ile uğraşıyoruz ; bu sektöre gereken önemi vermiyoruz. Türkiye’nin genç nüfusunun enerjisini doğru yere kanalize etmesi gerekiyor ; buda küçük yaşta yazılım öğreterek mümkün. Türkiyenin yazılım ihracatı Hindistan’ın çok çok altında. Özelikle ARGE  yani ;  kar amacı gütmeyen (araştırma-geliştirme amaçlı) projeler yapılmıyor. Firmaların neredeyse hepsi piyasaya yönelik yazılım üretiyor. Durum böyle olunca yazılım üreten değil; ihtiyaca yönelik günü kurtarma amaçlı projeler yapılıyor ve biz yazılım ihraç eden bir ülke olamıyoruz.

Sektörde gözlemlediğim kadarıyla Türkiye de farklı düşünen kişiler genelde istenmiyor. Özellikle yeni mezun alımlarında genelde günü kurtaracak kişiler ,ağzı laf yapan, yada torpili olan kişiler tercih ediliyor.  Uluslar arası firmaların mülakatlarında da öncelikleri sizin ne kadar farklı düşündüğünüz ve bu işi ne kadar bağlı olduğunuz ön planda(Katıldığım bir çok mülakatta bunu gözlemleme şansım oldu).En iyi elemanlarımız Türkiye de yeterli değer göremediği için yurtdışına gidiyor. Durum böyle olunca yeni bir şey üretemiyoruz.!  

Büyük yazılım firmaları genelde Türkiye’de yazılım ofisi açmayıp sadece pazarlama üzerine ofislerini açıyorlar. Ayrıca devletin verdiği Proje desteklerinin çoğunda düz mantıkla saçma, eski veya torpille proje desteği veriliyor. KOSGEB gibi vb. kurumlara başvurduğunuz zaman ar-ge projelerine destek verilmiyor. Ben kendim başvurduğumda eğitim uygulaması olduğu için verilmedi. Daha çok börekçi, çiğ köfteci gibi girişimciliklere destek oluyorlar. Üstelik KOSGEB’de girişimcilik eğitimlerini veren kişilerde devlet memuru. Memur olan birinin size girişimcilikten bahsetmesi ne kadar etkili olabilir?

Bir diğer sorunda kadın yazılımcı meselesi. Özellikle mezun olmadan önce bu durumun biraz abartıldığını düşünüyordum. Mezun olduktan sonra , iş mülakatlarına katılmaya başladığımda aslında durumun anlatılanlardan daha da kötü olduğunu gördüm. Bir çok mülakatta kız olduğum için direk önyargı ile yaklaşıldığına şahit oldum. Örnek vermek gerekirse bir mülakatımda cv’ me hiç bakmadan görüşmenin en başında “bu iş ağır, kızlar geliyorlar genellikle yapamıyorlar.” vs. diye konuşmuşlardı. CV’imi incelemeden direk kız olduğum için bu işi yapamayacağımı düşünüyorlar. Bir başka yerde de “burada hep erkekler çalışıyor o kadar erkeğin içine kadın çalışan alamam.”, Bir diğer görüştüğüm firmada “yarın bir gün evlenirsin biz burada devamlı çalışacak kişiler arıyoruz.” Bir diğer firmada yaptığım projeleri gösterdiğimde bana “itiraf et bu projeleri sen mi yaptın?”. Kendi yaptığım projelere başlangıçta ön yargıyla inanmıyorlar sonra projeleri anlatmaya başlayıp, projeye hakim olduğumu görünce projeyi yaptığıma inandırabildiğim firmalarda oldu. Özellikle iş arama sürecimde torpile ve tanıdık vesilesi ile iş bulmaya çalışmadığım için çok farklı durumlara şahit oldum. İş olarak nereye girdimse kendi çabamla girdim.

Kodlama öğrenmeye Üniversitede başlıyoruz. Yazılım öğrenmek için 18 geç bir yaş. Küçükken çocukları yazılım öğrenmeye teşvik etmeliyiz ki Üniversiteye geldikleri zaman öğrenmekle değil daha çok bir şeyler üreten konumunda olsunlar. Çünkü üretmek için en ideal yaşlar üniversite yılları oluyor.

 

https://www.youtube.com/watch?v=vVfgwhHg_HA

Yurt dışında kod öğreten birçok uygulama bulunmakta ve bunlar çok fazla ilgi görmekte. Türkiye de bu konuda yapılan uygulamalar çok zayıf kaldı ve geniş kapsamlı yazılım eğitim platformu bulunmamaktadır. İnsanların yazılıma ilk başladıklarında öğrenmeleri için Türkçe kaynak olması çok önemlidir. Özellikle yazılım öğrenmeye yeni başlayanlara yol gösterici bir uygulamanın ihtiyacı var. Bu konuda eksikliğin farkına vardık ve uygulama geliştirmeye karar verdik. Konu ile ilgili özellikle Teknoloji ve Sanayi bakanlığına birçok mesaj attık ama maalesef hiçbir şekilde geri dönüş alamadık. Bizde projeyi şu an kendi imkanlarımızla geliştirmekteyiz. Yazılım Geliştiricileri ekibi olarak amacımız yazılımın konusunda farkındalığı artırmak. 

Amerika’da Teknolojiye bakış açısı ve bizdeki teknolojiye bakış açısı aşağıdaki videodan anlaşıldığı üzere çok büyük bir fark var. Teknolojinin öneminin farkına varılması gerekmektedir. 

Amacım Herkesi eleştirmek vs. değil bu alandaki yanlışların bir an önce düzeltilip doğru adımlar atılması. Ülke olarak teknoloji alanında çok geri kaldık. Doğru adımlar atılırsa bu alanda teknolojiyi sadece kullanan bir ülke değil üreten bir ülke ‘de olabiliriz.

Steve Jobs’un sözü konuyu özetlemiş

Hakkında Hilal Saim

Namık Kemal Üniversitesi/Bilgisayar Mühendisliği

Beni Takip Et

Yorum ( 1 )

  1. Merhaba. Elimize sağlık çok can alici noktalara değinmişsiniz, çok güzel bir yazı olmuş fakat çok fazla yazım yanlışı var. İnsanlar okurken önyargılı yaklaşabilir.
    İyi çalışmalar dilerim.

Leave a reply

CAPTCHA
Refresh

*