Kapalı Mekanda Yön Bulmak Artık Çok Kolay
Akıllı Telefonlarımız veya araçlarımızdaki navigasyon cihazları ile GPS teknolojisi günlük hayatta yerini alalı epey oldu. GPS teknolojisi, uydulardan gelen sinyalleri kullanarak Dünya üzerinde konum tespiti yapıyor, dolayısıyla da çalışabilmesi için uydulardan gelen sinyalleri bir şekilde görmesi gerekiyor. Bu durumda kapalı mekanlarda yer ve yön tespitinde GPS tespitinde yetersiz kalıyor. Bu da araştırmacıları alternatif teknolojileri araştırmaya yönlendirmiş durumda.
Kapalı alanda yön bulma konusunda yapılan çalışmalar, genellikle cihaz üzerinde bulunan ivmeölçer, pusula ve jiroskop gibi donanımın yanı sıra kapalı alanlarda belli noktalara yerleştirilen işaretçiler veya Wi-Fi sinyalleri gibi belirleyiciler kullanılarak yapılıyor.
Yenilikçi teknoloji geliştiren firmalar “doğal” veya zaten var olan işaretçiler de kullanabiliyor. Örneğin IndoorAtlas (www.indooratlas.com) hayvanların yön bulmada kullandığı doğal bir işaretçi olan, yeryüzünün manyetik alanındaki değişikliklerden faydalanarak yön bulan bir teknoloji geliştirmiş. Fraunhofer Research tarafından geliştirilen (www.fraunhofer.de) SmartSense de aynı şekilde manyetik alanını kullanan bir teknoloji.
Münih Teknik Üniversitesi araştırmacılarının üzerinde çalıştığı NAVVIS teknolojisi (www.navvis.com) ise kapalı mekanların 360 derece panaromik görüntülerinden oluşan bir harita bankası oluşturuyor ve kullanıcının akıllı telefonunun kamerası ile aldığı görüntüleri bu görüntü/harita bankası ile karşılaştırılarak yer ve yön bulmasını mümkün kılıyor. Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) ise Wi-Fi sinyalleri kullanarak yön bulma üzerine araştırmalara devam ediyor.
Leave a reply