Kayıt Ol

Giriş

Şifremi Kaybettim

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

soru ekleme

Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Giriş

Kayıt Ol

.........

Android – Merhaba Dünya Örneği

Android – Merhaba Dünya Örneği

Android Framework ile gerçek programlamaya başlayalım. Android SDK kullanarak ilk örneği yazmaya başlamadan önce, set-up olduğunu Android geliştirme ortamının düzgün çalıştığına emin olmamız gerekiyor.Android stüdyosu ile biraz çalışma bilgisine sahip olduğunuzu varsayıyorum.

Bu yüzden, “Merhaba Dünya!” Yazan basit bir Android Uygulaması yazmaya devam edelim.

Android Uygulaması Oluşturun

İlk adım, Android stüdyosu kullanarak basit bir Android Uygulaması oluşturmaktır. Android stüdyoyu açtığınızda, ekran aşağıda gösterildiği gibi gösterilir

studio9

Yeni bir android stüdyo projesi başlatarak uygulama geliştirmeye başlayabilirsiniz. Yeni bir kurulum çerçevesinde Uygulama adı, paket bilgileri ve projenin bulunduğu yeri sormalıdır.

studio10

Uygulama adını girdikten sonra, uygulamanızın üzerinde çalıştığı form faktörlerini seçin, burada Minimum SDK belirtmeniz gerekir, bu derste,API 23 olarak seçtim: Android 6.0 (Marshmallow) –

studio11

Kurulumun bir sonraki seviyesindeuygulama şablonunu seçmek gerekir, Uygulamalar için varsayılan düzeni belirtir.

studio12

Son aşamada uygulama kodunu yazmak için açık geliştirme ekranı gelecek.

studio13

Android Uygulamasının Anatomisi

Uygulamanızı çalıştırmadan önce, Android projesinde birkaç dizin ve dosyayı bilmeniz gerekiyor –

hello_word1

 

Klasör, Dosya ve Açıklama
1 Java

Varsayılan olarak, uygulama simgesi kullanılarak uygulamanız başlatıldığında çalıştırılan bir activity sınıfına sahip olan bir MainActivity.java kaynak dosyası bulunur.

2 res/drawable-hdpi

Bu, yüksek yoğunluklu ekranlar için tasarlanmış çekilebilir nesneler için bir dizindir.

3 res/layout

Bu, uygulamanızın kullanıcı arayüzünü tanımlayan dosyalar için bir dizindir.

4 res/values

Bu, dizeler ve renk tanımları gibi bir dizi kaynak içeren diğer çeşitli XML dosyaları için bir dizindir.

5 AndroidManifest.xml

Bu, uygulamanın temel özelliklerini tanımlayan ve bileşenlerini tanımlayan en belirgin dosyadır.

6 Build.gradle

Bu, otomatik oluşturulmuş, compileSdkVersion, buildToolsVersion, applicationId, minSdkVersion, targetSdkVersion, versionCode ve versionName içeren bir dosyadır.

Aşağıdaki bölümde, önemli uygulama dosyalarından bazılarına kısaca bir bakılacaktır.

Main Activity Dosyası

Ana faaliyet kodu bir “MainActivity.java ” Java dosyasıdır.Bu sonuçta bir Dalvik yürütülebilir dosyasına dönüştürülen ve uygulamanızı çalıştıran gerçek uygulama dosyasıdır.Aşağıda, Hello World için uygulama sihirbazı tarafından oluşturulan varsayılan kod bulunmaktadır!

Burada, R.layout.activity_main,  res / layout klasöründe bulunan activity_main.xml dosyasına işaret eder. OnCreate () metodu, bir etkinlik yüklendiğinde ortaya çıkacak  metodlardan biridir.

Manifest Dosyası

Uygulamanızın bir parçası olarak ne olursa olsun bileşen geliştiriyorsanız, tüm bileşenlerini uygulama proje dizininin kök dizininde bulunan bir manifest.xml dosyasında belirtmeniz gerekir.Bu dosya, Android OS ile uygulamanız arasındaki bir arayüz olarak çalışır, bu nedenle bileşeninizi bu dosyada ilan etmezseniz OS tarafından değerlendirilmez. Örneğin, varsayılan bir manifest dosyası aşağıdaki dosyaya benzeyecektir –

Burada, <application> … </ application> etiketleri, uygulama ile ilgili bileşenleri ektedir. Öznitelik android: simgesi, res / drawable-hdpi altında bulunan uygulama simgesini gösterecektir. Uygulama, drawable klasörlerdeki ic_launcher.png adlı görüntüyü kullanıyor

<Activity> etiketi bir activity’i belirtmek için kullanılır ve android: name özniteliği Aktivity alt sınıfının tam nitelikli sınıf adını belirtir ve android: label öznitelikleri, activity için etiket olarak kullanılacak bir dizeyi belirtir. <Activity> etiketlerini kullanarak birden fazla activity belirtebilirsiniz.

İntent filtresinin eylemi, bu etkinliğin uygulama için giriş noktası işlevi gösterdiğini belirtmek için android.intent.action.MAIN olarak adlandırılır. İntent filtresinin kategorisi, uygulamanın cihazın başlatıcısı simgesinden başlatılabildiğini belirtmek için android.intent.category.LAUNCHER olarak adlandırılır.

@string aşağıda açıklanan strings.xml dosyasına işaret eder. Dolayısıyla, @ string / app_name, “HelloWorld” olan strings.xml dosyasında tanımlanan app_name dizesine atıfta bulunur. Benzer şekilde, diğer dizeler uygulamada doldurulur.

Farklı Android uygulama bileşenlerini belirtmek için manifest dosyanızda kullanacağınız etiketlerin listesi aşağıdadır –

  • <activity> Activityler için elemanlar
  • <service> Service’ler için elemanlar
  • <receiver>broadcast receiver’lar için elemanlar
  • <provider>content provider’lar için elemanlar

Strings Dosyası

Strings.xml dosyası res / values klasöründe bulunur ve uygulamanızın kullandığı tüm metinleri içerir. Örneğin, düğmelerin, etiketlerin, varsayılan metinlerin ve benzer türdeki dizelerin adları bu dosyaya girer. Bu dosya, metin içeriğinden sorumludur. Örneğin, varsayılan bir strings dosyası aşağıdaki dosya gibi görünecektir

Layout Dosyası

Activity_main.xml, arayüzünü oluştururken uygulamanız tarafından başvurulan, res / layout dizininde bulunan bir düzen dosyadır. Uygulamanızın düzenini değiştirmek için bu dosyayı çok sık değiştireceksiniz. “Merhaba Dünya!” Uygulamanın bu dosyanın varsayılan düzenle ilgili aşağıdaki içeriği olacaktır –

Bu, basit bir RelativeLayout örneğidir ve bunları ayrı bir bölümde inceleyeceğiz. TextView, GUI oluşturmak için kullanılan bir Android denetimi ve genişliğini ve yüksekliğini vb. Ayarlamak için kullanılan android: layout_width, android: layout_height vb. Gibi çeşitli niteliklere sahiptir. @string, içinde bulunan strings.xml dosyasını belirtir. Res / values klasörü. Dolayısıyla, @ string / hello_world, “Hello World!” Olan strings.xml dosyasında tanımlanan hello dizesini işaret eder.

Uygulamayı Çalıştırmak

Projemizi çalıştırmaya çalışalım! Yeni oluşturduğumuz uygulama. Ortam kurulumu yaparken AVD’nizi yarattığınızı varsayıyorum. Uygulamayı Start ederek çalıştıralım.

android_hello_world

Tebrik ederiz!!! Ilk Android Uygulamanızı geliştirdiniz.

Hakkında Hilal Saim

Namık Kemal Üniversitesi/Bilgisayar Mühendisliği

Beni Takip Et

Leave a reply

CAPTCHA
Refresh

*