Kayıt Ol

Giriş

Şifremi Kaybettim

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

soru ekleme

Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Giriş

Kayıt Ol

.........

Php Dersleri / Ders 4 – Matematiksel işlemler & If/Else

Php Dersleri / Ders 4 – Matematiksel işlemler & If/Else

Bu derste Php’in en güzel işlevlerinden biri olan matematiksel işlemlere ve koşullu yapılara değineceğim. Php’de de aşağıda sayacağım gibi 5 adet operatör vardır, bunlar:

  • + Toplama
  • Çıkarma
  • * Çarpma
  • / Bölme
  • % Mod(Kalan hesaplaması)

Bunları çok fazla kullanacağız, o yüzden işlemleri akıcı bir şekilde öğrenmeniz gerekiyor. Aşağıdaki kodu inceleyelim:

Burada neler oluyor aşama aşama bakalım:

  1. Bir $a değişkenine “15” sayı değerini atıyoruz. Bu bir String değil, Integer yani sayı değeridir. Şu anki durum: $a: 15
  2. Bir $b değişkenine $a + 10 değerini, yani 15+10=25 değerini atıyoruz. Şu anki durum: $a: 15
    $b: 25
  3. Bir $c değişkenine $b – $a, yani 25-15=10 değerini atıyoruz. Şu anki durum: $a: 15
    $b: 25
    $c: 10
  4. $b değişkeninin değerini $a, yani 15 yapıyoruz. Dikkat! Bu işlemde $b değişkeninin değerinin hiçbir önemi yoktur. Ona sadece yeni bir değer atıyoruz. Şu anki durum: $a: 15
    $b: 15
    $c: 5
  5. $a değişkeninin değerini $b, yani 15 yapıyoruz. Şu anki durum: $a: 15
    $b: 15
    $c: 5
  6. $c değişkenini yazdırıyoruz, çıktımız “5” olacaktır.

If / Else

Şimdi gelelim programlamanın en temel yapılarından biri olan koşullu ifadelere. Bu kod yapısını kısaca açıklamak gerekirse olay şöyle işler: “Eğer şöyleyse şu kodu çalıştır, yok eğer böyleyse şu kodu çalıştır, hiç biri değilse de bunu çalıştır”.

Aşağıdaki kodu inceleyelim:

Kod gayet basit. Sadece yabancı gelebilecek şey rand() fonksiyonu olacaktır, kafanıza takmayın. rand() fonksiyonu içine eklediğiniz iki sayı arasından rastgele bir sayı seçer ve onu değer olarak tutar. İstediğiniz değişkene bu değeri aktarırsınız. Kodda ilk olarak 5 ile 80 arasında rastgele bir sayı seçiyoruz, eğer sayı 30’dan büyükse bir işlem, 30’dan küçükse başka bir işlem yapıyoruz.
Php’deki tüm koşul operatörleri aşağıdaki gibidir:

  • == Eşittir
  • >   Büyüktür
  • <   Küçüktür
  • >= Büyük eşittir
  • <= Küçük eşittir

Aşağıdaki koddan ne çıkacağına bakalım:

Karşılaştırma işlemleri == operatörüyle yapılır. Dikkat: tek eşittir işareti(=) değer atamak için, çift eşittir işareti(==) iki değerin eşit olup olmadığını kontrol ederken kullanılır. Yukarıdaki kod düşündüğünüz üzere ekrana Bu sayılar eşit! yazacaklar.

Şimdi asıl meselemiz, boolean nedir ona bakalım. Derslere başlarken boolean veri tipini “true & false” alabilen bir değişken tipi olarak görmüştük, buradaki if/else yapılarına gösterdiğimiz değerler de ya true, ya false olabiliyorlar. Şu koda bakalım:

var_dump() fonksiyonunu php yazarken çok sık kullanacaksınız, kullanmalısınız da. Bu fonksiyon içine yazılan değerin kendisiyle beraber tipini de yazar. Yani echo’dan farklı olarak değerin tüm ayrıntılarını görebilmenizi sağlar. Kodda bir $değişken değişkenini “5==5” değerine eşitledik, peki “5==5” nedir? Programlamada “5==5″in karşılığı true‘dur, yani doğru değer. “5==6” yapsaydık bunun değeri false olacaktı. If/Else’in karar verme mekanizması da böyle işler. İçine alınan ifade true ise if’in içine girer, değilse “else” bloğuna girer.

Bu dersimiz de burada bitiyor, iyi kodlamalar 🙂

Hakkında Yiğit Özkavcı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıfta. 2 Yıldır web alanında kod yazıyor ve bu işi tutkuyla yapıyor. | [email protected]

Beni Takip Et

Leave a reply

CAPTCHA
Refresh

*