Modernleşen dünyada geçmişten günümüze kadar çok gelişmeler yaşandı,Modern insanlık tarihi,araştırmalar yoluyla yeni bilgiler edindi ve yeteneklerini geliştirmeye başladı. Yuval Noah Harari nin From Animals into Gods: A Brief History of Humankind kitabında şu satırlar yer alıyor.”Kolomb’un denizcilerinden biri bir uykuya dalıp 21. yüzyılda bir iPhone’un sesiyle uyansa, etrafındaki dünya tanıyamayacağı kadar yabancı gelirdi. Kendi kendine “Yoksa burası,cennet ya da cehennem mi?” diye sorabilirdi.” İnsanlık tarihi son 500 yılda müthiş bir gelişim sürecine girdi.Bu sürecin ana kahramanları olan insanlar ellerindeki veriler ile deneme yanılma yoluyla bilgiye ulaşma çabası içinde olmuşlardır.Bizler ise teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması ile beraber Big Data kavramı ile tanıştık. Büyük Verinin deneme ve istatistik tekniği ile yorumlanması ve analiz edilen veriye göre hareket edilmesi işletmeler için çok avantajlı bir yöntem haline geldi.
Veriyi analiz etmek sadece günümüz modern dünyasında yok tabiki.1700 lerde İskoçya’da Webster ve Wallace ölen rahiplerin eşlerine ve çocuklarına hayat sigortası oluşturmaya karar verirler.Her yıl tahmini olarak kaç rahibin öleceğini ve geriye kalacak olan dul ve yetim sayısını bilmek isterler.Akabinde Webster ve Wallace her papazın ne kadar ödemesi gerektiğini hesaplayabilmek için her yıl tahminen kaç papazın öleceğini, geriye kaç dul ve yetim kalacağını ve dulların ortalama kaç yıl yaşayacaklarını hesaplamak isterler.Edinburgh Üniversitesi’nde matematik profosörü olan Maclaurin’in yardımıyla insanların ölüm yaşlarıyla ilgili veri toplayıp bir yıl içinde kaç rahibin öleceğini hesapladılar.Hesaplamalarında Bernoulli’nin Büyük Sayılar Kuralı’ndan da faydalandılar.Bu yasa ile Bernoulli gözlem sayısı arttıkça tahmin etmenin ve veriyi yorumlamanın da artacağını öngördü.Böylece matematik kullanarak yeterli veri olursa gelecek yıl kaç kişinin öleceğini bulabileceklerdi.Ellerindeki verilerde 930 rahip vardı. Rahiplerin arasından 27’sinin öleceğini ve 18’inin de ardında dul bir eş bırakacağını hesapladılar.Hatta bu eşlerin daha kaç yıl yaşayacaklarını da tahmin etmişler.
Sürekli artış gösteren verinin analizi ve modellenmesiyle beraber Data science kavramı hayatımıza girdi.Data scientist ABD’nin kariyer sitesi olan Careercast’e göre 2016 yılının en iyi meslekleri arasında birinci sırada yerini alıyor.
Peki Data scientist ne iş yapar?
Matematik ,olasılık,programlama,istatistik ,veri ambarı vs gibi alanları kullanarak veri üzerinde modelleme yapan kişilerdir.Görüldüğü gibi spontane geliştirilebilen bir yeteneğe hiç benzemiyor.Veri bilimcisi olmak isteyenlerin bence okumayı,öğrenmeyi yine okumayı yine öğrenmeyi yaşam biçimi haline getirmeleri gerekir.Daha fazla bilgi edinmek isterseniz aşağıdaki linklerden yararlanabilirsiniz.Keyifli okumalar 🙂
Leave a reply