Kayıt Ol

Giriş

Şifremi Kaybettim

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

soru ekleme

Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Giriş

Kayıt Ol

.........

Php Dersleri / Ders 6 – Döngüler ve Diziler

Merhabalar. İlk derste de bahsettiğimiz gibi, php’in en güzel taraflarından birisi de bununla matematiksel işlem, döngü gibi şeyleri yapabiliyor olmanız. Düşünün ki ekrana bir yazıyı 100 kez yazdırmanız isteniyor, bunu döngü kullanarak yapmalısınız, şöyle ki:

for bloğunun içine 3 adet veri giriyoruz, ilki bir değişkeni başlatır, ikincisi koşul belirtir, üçüncüsü ise her adımda yapılacak işlemi söyler. Birkaç örnekten sonra siz de alışacaksınız. Mesela sayıları ikişer ikişer yazdıran bir döngü yapalım:

Burada yapılan şey şu: Önce $i isminde bir değişkeni tanımayıp 0’a eşitliyoruz, daha sonra onun 100’den küçük olduğu her vakit 1 artırıp döngünün içindeki işlemi yapıyoruz(şu an o işlem sadece ekrana sayıyı yazdırmak).

Diziler(Arrays)

Diziler, içlerinde birden çok eleman bulunduran değişkenlerdir. Aşağıda bir diziyi nasıl oluşturduğumuza bakalım:

Artık bizim $meyveler değişkenimiz içerisinde 4 adet String türünden değişken barındırıyor. Peki bu değişkenleri nasıl görebiliriz?

Php’nin çok sevdiğim bir methodu olan var_dump kullanarak bu array’in içeriğini görüntüleyebiliriz. var_dump’ın yaptığı şey echo’nun daha detaylı hali. Eğer bir array’i içine koyarsak ekrana sadece “array” yazmaz, aynı zamanda onun içeriğini de gösterir. Şöyle ki:

Ekrana $meyveler[0] yazdığımızda gidip $meyveler dizisinin sıfırıncı indeksindeki elemanı alır. Sıfırıncı indeks, bir dizinin ilk indeksidir, tahmin edeceğiniz üzere $meyveler[1]; yazdırsaydık “Armut” çıktısını alacaktık.

Peki, ben bu dizinin tüm elemanlarını alt alta teker teker yazmak istiyorum, ne yapmalıyım? Bunun için de bir döngü kullanmalıyız. Php yazarken en fazla kullandığım olan “foreach” döngüsü bu aşamada işimizi görecektir, bakalım:

Anlayabileceğiniz üzere, foreach döngüsü bir array’in tüm elemanlarını tek tek gezer, bu sırada içerisinde ne yapmak istiyorsanız her eleman için o işlemi yaparsınız.

Bir sonraki derste fonksiyonları anlatacağım, iyi kodlamalar 🙂

Hakkında Yiğit Özkavcı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıfta. 2 Yıldır web alanında kod yazıyor ve bu işi tutkuyla yapıyor. | [email protected]

Beni Takip Et

Leave a reply

CAPTCHA
Refresh

*