Kayıt Ol

Giriş

Şifremi Kaybettim

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

soru ekleme

Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Giriş

Kayıt Ol

.........

Php Dersleri / Ders 3 – Syntax, Veri tipleri, Stringler

Php Dersleri / Ders 3 – Syntax, Veri tipleri, Stringler

Php yazarken de diğer programlama dillerinde olduğu gibi uymanız gereken bazı yazım kuralları vardır, bunların tümüne Türkçe’ye “sözdizimi” şeklinde çevrilebilen “syntax” denir. Bunların bazıları opsiyonel, bazıları zorunludur, mesela:

Şu iki değişken tanımında teknik anlamda hiçbir fark yoktur, aynı anlama gelirler. Fakat görünümü bir tercih meselesidir, değişkenlerde ben ikincisini(underscore_case) kullanmayı tercih ediyorum, siz istediğinizi kullanabilirsiniz. Bunların isimleri ise: “camelCase” ve “underscore_case” olarak bilinir.

Aynı şekilde tek ve çift tırnak kullanımı da opsiyoneldir, mesela:

Şu ikisinde de teknik anlamda bir farklılık yoktur. Fakat mesela değişkenlerin başında dolar($) işareti kullanılması zorunlu bir syntax kuralıdır.

Gelelim Php’de veri tiplerine. Önceden de söylediğimiz gibi, Php’de değişken tanımlarken verinin tipini sorun etmenize gerek yok; fakat bilmenizde yarar var. Şu kodu inceleyelim:

Bu değişkenlerden ilk üçüne aşinasınız, tümüne bakalım:

  1. String Yazı değeridir, içinde her türlü karakteri barındırabilir; sayı, kelime, özel karakterler vb.
  2. Integer Tam sayı değeridir; toplama, çıkarma, çarpma, bölme ve mod(daha sonra geleceğiz) işlemleri yapılabilir.
  3. Float Küsüratlı sayı değeridir; Integer ile aynı aritmetik işlemleri yapabilir.
  4. Boolean True ve false değerini alabilen mantık değeridir. 1 ve 0 gibi düşünebilirsiniz; mesela “11>4” işleminin değeri true’dur, çünkü 11, 4’ten büyüktür, gibi. Bu veri tipini daha sonra ayrıntılı işleyeceğim.

Stringlerle çalışmak:

Şimdiye kadar sadece echo komutuyla ekrana basit yazılar yazdık, fakat daha iyisini yapabiliriz. Aşağıdaki kodu detaylıca inceleyeceğiz:

Tahmin ettiğiniz gibi “.” karakteri String’leri birleştirmeye yarar. Bu bilgiyle beraber yukarıdaki çıktının ne olacağını tahmin edip alıştırma yapabilirsiniz, cevabı aşağıda vereceğim.

Hello WorldHello New World!

String’lerle bu şekilde oynayıp alıştırma yapmalısınız, çünkü ileride loop’lar içinde çok fazla “.” kullanarak karmaşık birleştirmeler yapacağız, alışkın olmalısınız.

Bu dersin de sonuna geldik, iyi kodlamalar 🙂

Hakkında Yiğit Özkavcı

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 2. sınıfta. 2 Yıldır web alanında kod yazıyor ve bu işi tutkuyla yapıyor. | [email protected]

Beni Takip Et

Leave a reply

CAPTCHA
Refresh

*