Kayıt Ol

Giriş

Şifremi Kaybettim

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

soru ekleme

Soru sormak için giriş yapmalısınız.

Giriş

Kayıt Ol

.........

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim Sistemi Nedir?

İşletim sistemi, bilgisayar donanımı ile kullanıcı ve programlar arasında etkileşimi sağlayan, kullanıcıya ve sonradan yazılacak programlara birtakım hazır imkanlar sunan, donanım olsun yazılım olsun sistem kaynaklarını paylaştıran ve yöneten bir yazılım sistemidir.Bir bilgisayar donanımı, üzerinde koşan işletim sistemiyle anlamlıdır ve genel davranışını işletim sistemi özellikleri belirler.DOS, Windows, UNIX, LINUX bilinen işletim sistemleridir.

1430938855_resim6_1

Çok kullanıcılı ve çoklu görev yönetimini destekleyen işletim sisteminin en önemli görevlerinden birisi bilgisayarlarda aynı anda birden fazla görevi paralel olarak çalıştırabilmektir.İşletim sistemi MİB’ni değişik görevlere sırayla atayarak , örneğin bir kelime işlem programı ile çalışılırken aynı zamanda e-postanın alınmasını sağlayabilir.Bu yolla bilgisayarlardaki kaynakların en verimli şekilde kullanılması sağlanır.

İşletim sistemleri aynı zamanda bellek yönetimi de gerçekleştirir. Belleğe sığmayan bir program parçalar halinde(bu parçalara sayfa denir) disk ünitesinden belleğe aktarılır.Bellekte olmayan bir komut çalıştırılmak istendiğinde yeni sayfa belleğe getirilir. Bellek alanının dolması durumunda hangi sayfanın bellekten silineceğine karar verme görevi yine işletim sisteminindir.

İşletim sisteminin görevlerinden bir diğeri verilerin dosyalar halinde tutulmasını sağlamaktır. Birbiriyle yakın ilişkili verilerin biraraya getirilip saklama birimleri üzerinde saklanmasına dosyalama denilir;bir çeşit paketleme yöntemidir.Dosya birbiriyle ilişkili bilgiler saklandığı pakettir; her dosyanın en temelde bir adı, uzantısı ve ne tür veri içerdiğini gösteren türü vardır. Örneğin, oyun.c, oglum.jpeg, resim.gif, siparic.doc birer geçerli dosya adlarıdır. Dosyalar saklama birimleri üzerinde tutulurlar.

Dosya sistemi, saklama ve yedekleme birimlerinde saklanan dosyaların düzenlenmesini sağlar. Yani dosyaların saklanmış düzenini belirtir. Genel olarak, dosyalama sisteminde klasör (folder) kavramı kullanılmaktadır. Disk üzerinde klasörler oluşturularak birbiriyle ilişkili  dosyalar aynı klasöre koyulmaktadır. Örneğin Mp3 dosyaları “Müzik Dosyalarım” adlı klasörde saklanırken, jpeg dosyaları “Resimlerim” adlı klasörde tutulur. Dosyalama sisteminin yararı “birbiriyle ilişki olan dosyaları belirli bir düzen içerisinde tutmak ve arandığında kolayca bulmaktır” denilebilir.

Giriş /Çıkış  ünitelerini kontrol etmek de işletim sistemlerinin görevleri arasındadır. İşletim sistemleri bu işi cihaz sürücüleri vasıtasıyla yürütür. Günümüzde birçok cihaz için sürücüler işletim sistemiyle birlikte gelmektedir.

 

Hakkında Yazılım Geliştiricileri


Beni Takip Et

Leave a reply

CAPTCHA
Refresh

*