Giriş Çıkış Birimleri Nedir?
Bilgisayarların olması gereken en önemli özelliklerinden biriside verilerin girilebilmesi için arayüzlerdir.Bu arayüzler klavye,fare,mikrofon,ağ kartı gibi cihazlarıdır. Bu cihazların bilgisayar tarafından tanınması, gelen verilerin doğru algılanması ve işlenmek üzere belleğe aktarılması gerekir. Bu işlemler için herbir cihaza özgü kontrol üniteleri vardır. Bu kontrol üniteleri verileri, sürücü adı verilen yazılımlar vasıtasıyla, daha sonra özetlenecek olan işletim sistemi üzerinden uygulama programlarına aktarırlar.
İşlenen veriler çıkış birimleri olarak adlandırılan monitör, yazıcı gibi cihazlara aktarılır. Bu cihazlarda aynen giriş ünitelerinde olduğu gibi kontrol birimi ve sürücü yazılımları vasıtasıyla bilgisayarın diğer parçaları ile haberleşirler.
Daha önce ayrı bir başlık altında incelediğimiz manyetik ve optik disklerde aslında giriş ve çıkış üniteleridir.Disklerden veri okunduğu gibi, işlenen veriler de yine saklanmak üzere bu cihazlara aktarılabilirler.
Giriş çıkış(G/Ç) birimleri bilgisayarlara seri veya paralel portlardan bağlanabilecekleri gibi USB(Universal Serial Bus) portlarından da bağlanabilirler. Seri bağlantıda adından da anlaşılabileceği gibi veriler seri olarak, yani aynı anda sadece bir bit olarak aktarılırken, paralel bağlantıda bu işlem birden fazla bitin aynı anda , paralel olarak aktarılması ile gerçekleştirilir. USB portları da seri olarak çalışırlar ve bu bağlantı şeklinin seri bağlantıdan farkı, USB bağlantının genellikle ayrı ayrı bir güç kaynağına gereksinim duymadan kendisine bağlanan cihazlara güç sağlayabilmesidir.
İşletim sistemlerinin en önemli görevlerinden birisi de giriş/çıkış cihazlarını denetlemektir.
Leave a reply