Framework-Library-Plugin nedir? Bunları kullanmak zorunda mıyım?
İtiraf edelim: hepimiz kod yazmaya her şeyi elimizle yazma hevesiyle, ne kadar siyah ekranda kod akarsa o kadar havalı hissederek başladık. Ta ki, elimize büyük bir proje verilene dek, çünkü o zaman işler değişiyor. Kısa sürede kaliteli ve stabil bir ürün çıkarmak durumunda olduğunuzda her şey elinin altında olan bir developer halini almanız gerekiyor. Önce tanımlardan başlayıp dillerden örnek vereyim ki daha iyi anlaşılsın:
Framework: Düşünün ki bir ev inşa etmeniz isteniyor, ilk aklınıza gelecek şey bu evin bir planının olması olurdu. Framework böyle bir şey, sizin elinize kullandığınız dille ilgili bir şema verip onun üzerinden onun kurallarına uyarak ürününüzü geliştirebiliyorsunuz. Hemen muhafazakarlığa başlamayın, zira denedikten oyunu kuralına göre oynadıktan sonra değerini anlayacaksınız 🙂 Örnekler:
- Rails(Ruby ile yazıldı)
- CodeIgniter(PHP ile yazıldı)
- Laravel(PHP ile yazıldı)
- Bootstrap(CSS ile yazıldı; HTML, CSS, JS için kullanılır)
- LÖVE(Lua ile yazıldı)
Library: Türkçesi “kütüphane” olan bu terim, kısacası sizin için hazırlanan işlevli küçük paketlere denir. Burada yazdığınız dile göre bulunan paketlerden ihtiyacınıza göre olanları seçip daha “güzel” kod yazabilirsiniz. Bazı örnekleri:
- jQuery(Javascript ile yazıldı)
- Carbon(PHP ile yazıldı)
- Java, C gibi programlama dillerinde kullanılan standart library’ler(math gibi)
Plugin: Türkçesi “eklenti” anlamına gelir. Çoğumuzun aklına wordpress eklentileri gelse de sadece bununla kısıtlı değildir. Genel olarak yazdığınız dilde hazırlanmış hazır kod parçalarına denir. Bunların kütüphanelerden farklılıkları: sizin kullanmanız için özel olarak kütüphane kadar efor harcanmamıştır, genelde tek bir amaca hizmet ederler. Örneğin:
- Javascript pluginleri(form validation, slider’lar, yüzlerce efekt için ayrı ayrı pluginler vb.)
- Eclipse platformu için geliştirilen kolaylaştırıcı pluginler.
Son olarak söylemeliyim ki bu, benim 2 yıllık tecrübemden filtreleyip yazdığım bir yazıdır. Aralarınızda mutlaka daha tecrübeli arkadaşlarım vardır, bu yüzden onlar bu yazıyı bilgilendirme amaçlı değil, “bir çaylağın bu dünyaya bakış açısı” düşüncesiyle okuyabilirler; iyi kodlamalar 🙂
Leave a reply