Bilgisayar Mühendisliği Eğitimi ve Görevleri
Bilgisayar mühendisliği eğitimi, bilgisayarın programlanmasını öğretmekten çok öte, programlanacak sistemlerin tasarımı öğretmeyi, programların geliştirileceği platformların ve teknolojinin geliştirilmesini sağlayacak bilgi birikimi kazandırmayı amaçlamaktadır. Yapılan araştırmalar, bilgisayar bilimleri alanını, enformasyonu tanımlayan ve bilgiye dönüştüren algoritmik süreçlerin sistematik olarak incelenmesini ve geliştirilmesini amaçlayan bir disiplin olarak tanımlamaktadırlar. Bu tanımlama bilgisayar bilimleri eğitiminin vermesi gereken yetenekleri özetlemektedir.Bu eğitimi alanlar, sorunlara farklı bir gözle bakabilmekte ve farklı çözümler üretebilmektedirler.
Bugün yaygın olan bir kanının aksine, Bilgisayar Mühendisliği eğitimi almadan, programlama dillerini öğrenerek programlama yapabilmek, konunun uzmanlığı ile aynı nitelikleri kazanmak anlamına gelmemektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bilgisayar mühendisliği eğitiminin kazandırdığı özelliklerden en önemlisi algoritmik düşünme yeteneğidir.
Bilgisayar Mühendisliği eğitimi almış olan mühendislerin görev yapabilecekleri alanlar çok çeşitlidir. Mezunların görevleri arasında kaliteli donanım ve yazılım geliştirmek, geliştirilmiş donanımlar üzerinde işletim sistemi ve uygulama uygulama yazılımı niteliğinde programlar hazırlamak, veritabanı uygulamaları yazmak, bilgisayar ağlarını projelendirmek, bilgisayar güvenliği konularında önleyici sistemler tasarlamak sayılabilir.
Kamu ve özel sektörde bilgisayar mühendislerine olan gereksinim artarak sürmektedir.Bu talebin daha uzunca bir süre düşmesi beklenmemektedir. Mezunların iş bulma konusunda diğer disiplinlere oranla çok daha az sorunları olmaktadır. Ancak teknolojinin en hızlı değiştiği alanlardan birisi olan bu mühendislik alanında çalışan insanların yeni gelişmeleri yakından izlemeleri, güncel teknolojileri kendi çabaları ile öğrenmeleri piyasada rekabetçi konumlarını korumalarını sağlayacaktır.
Leave a reply